En djurtränare och hundinstruktör som bloggar om hundträning, hundhållning och allt annat som kan ha med hund att göra. Ibland bloggar jag även om träning med andra djur än hund.
Jag har funderingar och åsikter och det är här jag delar med mig. Bloggen uppdateras sporadiskt under 2018.

onsdag 21 november 2012

Zak George & den självklara kommunikationen




Jag delade ovanstående filmklipp med hundtränaren Zak George på facebooksidan för ett tag sen och skrev en reaktion på att han säger att "Having a welltrained dog, is nothing more than a sideeffect of having an exceptional relationship with your dog".
Jag fick en del reaktioner på det påståendet och för att förklara hur jag menar så ville jag skriva det här inlägget.

I andra inlägget om valpens första månader i det nya hemmet tar jag upp relationsbyggande och samarbete.
"Att ha ett bra samarbete innebär inte bara att man kan klara svårare uppgifter eller tricks tillsammans, det innebär också att man har en bra kommunikation - en självklar kommunikation - som gör att hunden alltid i första hand vänder sig till dig istället för att ta saken i egen tass. Det kan t.ex. göra så att din hund inte bara sneglar på dig innan den börjar skälla på ytterdörren utan istället så tittar den på dig och väntar på att få se hur du reagerar: har du full koll på vem det är och gör något eller behöver hunden göra dig uppmärksam på att något är i görningen?
Det här är en av de största skillnaderna mellan en varg och en hund; en uttalad, framavlad, medfödd förmåga och vilja att samarbeta, och det gör man allra bäst i att uppmuntra så tidigt som möjligt."

Och det är det här jag menar när jag håller med Zak om att en "väluppfostrad" hund är en positiv bieffekt av att ha en bra relation med sin hund. Zak säger till och med att det är en bieffekt av att ha en "exceptionell" relation med sin hund, och det är nog ett bättre uttryck. Har man en exceptionell relation med sin hund som grundar sig inte bara på samarbete och glädje men också en djup förståelse för sin hunds språk och just din hunds användande av allt från kroppsliga signaler till ljud/skall mm - och om man dessutom är bra på att själv reagera på det sätt man vill reagera i olika situationer - så utvecklar man en självklar kommunikation mellan sig och sin hund. Den här självklara kommunikationen kräver naturligtvis tid och engagemang och inte minst tålamod, och gör till sist att hunden alltid vänder sig till dig i första hand. Och om hunden alltid kollar med dig när den tvekar inför vad som i den situationen är det bästa valet så kan du inte kalla hunden annat än väluppfostrad. Denna väluppfostrade hund väljer rätt alternativ av flera för att du uppmuntrat rätt alternativ tidigare och den vänder sig till dig när den tvekar för att den vet att du kommer att fortsätta att vägleda den åt rätt håll.

Det är också den här självklara kommunikationen som är anledningen till att jag bara arbetar med positiv förstärkning, för om man gör någonting som på minsta vis skadar hundens tillit till en så minskar hundens vilja att kommunicera. Denna självklara kommunikation är inte självklar i alla människors relationer till sina hundar, men den borde vara målet med uppfostran. Med första hunden kan det ta åratal innan man lär sig hunden helt och fullt och innan man själv lär sig att kommunicera på ett bra sätt med hunden. Med nästa hund, när man har lite erfarenhet av motgångar och medgångar, går det lite snabbare. Och ju mer tid man spenderar med att observera sin hunds språk och tolka alla signaler, desto snabbare lär man sig sin egen roll i denna självklara kommunikation. Sen finns det människor som helt enkelt verkar ha fallenhet för det här med hundar och hundspråk, precis som att vissa har fallenhet för matematik eller att trösta människor som sörjer eller mår dåligt. Det är ofta dessa människor som blir hundpsykologer, hundtränare och hundinstruktörer inom modern - mjuk - hundträning.

Viktigt att tillägga är att bara för att man inte har den här självklara kommunikationen med sin hund så innebär det inte att man inte har en bra relation med sin hund.
Jag hoppas att alla människor som har en hund som inte anses vara väluppfostrad kommer ihåg ett par saker: För det första är definitionen av väluppfostrad olika mellan olika människor, trivs du med din hund och är du nöjd med hur den reagerar och agerar så är det det viktigaste. Och bara för att du inte har denna självklara kommunikation med din hund betyder inte det att du inte har en bra relation med din hund, men om den finns där så kan du med all rätt kalla er relation för exceptionell.
Och bara för att man inte har en väluppfostrad hund så innebär inte det att man har en dålig relation med sin hund. 
Det är några saker man inte får glömma när hundtränare uttalar sig om hundar och relationer, att som i det här fallet så spenderar Zak i princip 24h om dygnet med sina hundar, han jobbar med hundar och han har fallenhet för hundspråk och positiv kommunikation. Han har med sina egna hundar haft möjligheten till något som han själv anser är väldigt viktigt när man bygger en god relation med sin hund, han har haft tid att vara med valpen så mycket som möjligt hela valpens första levnadsår - han har haft tid och möjlighet att finnas där och vägleda, observera och övervaka hunden hela vägen, i alla situationer.

En riktigt bra relation mellan hund och ägare innebär inte bara tillit och glädje utan även tid till engagemang, kommunikation, förståelse och ömsesidig respekt.

Mvh Camilla 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar