En djurtränare och hundinstruktör som bloggar om hundträning, hundhållning och allt annat som kan ha med hund att göra. Ibland bloggar jag även om träning med andra djur än hund.
Jag har funderingar och åsikter och det är här jag delar med mig. Bloggen uppdateras sporadiskt under 2018.

tisdag 27 november 2012

Några tips om Rastgårdshyfs

Många hundägare tycker om att låta sin und socialisera sig och leka med andra hundar i en rastgård i närheten av där de bor. Är man ensam i rastgården med sin hund eller om man är där med någon vars hund man känner och vet hur den interagerar med sin egen hund så spelar reglerna inte så stor roll. Man kan ta med sig fika och sitta och snacka och låta hundarna sköta sig själva ganska mycket, men...
Om man är i en rastgård där det kommer och går hundar hela tiden eller om det är någon ny hund i gruppen eller om man har en hund som är vaktig av sig så kan det vara bra att följa några grundregler.

*Låt hundarna leka med varandra, men inte med pinnar. Vems pinne som är vems startar ofta bråk mellan hundar som inte känner varandra sen valpålder. Pinngräl/pinnlekar är den vanligaste orsaken till bråk i rastgård. Detta gäller också hundars personliga favoritleksaker som t.ex. pipande gummidjur eller bollar. Men pinnar, som från början är allmängods, är värst.

*Hundar som vaktar dig i en rastgård vaktar dig mer om du står stilla på en plats än om du är i rörelse. Många nya hundar vaktar sin ägare i rastgården och en hel del raser, både stora och små, har instinkten att vakta dig. Grundregeln här är att du håller dig i rörelse, gå runt i rastgården och visa att du har uppsikt. Tänk på att hunden kan vakta dig riktigt ordentligt om du beslutar dig för att sätta dig ner, så sätter du dig ner för att vila en stund så koppla din hund eller kalla in den och låt den vila tillsammans med dig. Om den springer lös i gården medan du vilar skapar den gärna en zon runt dig vars gräns de andra hundarna inte får passera hursomhelst. (Även om du är helt ensam i gården och har en vaktande hund är det bra om du inte sätter dig ner, för då blir hunden lätt uttråkad och börjar vakta - i början för att den är just uutråkad men så småningom för att få din uppmärksamhet eftersom att du med största sannolikhet reser på dig för att få hunden att sluta skälla vid staketet.)

*Stötta din hund om den är osäker eller inte vill leka längre för att den är trött. Har du en liten hund som vaktar dig för att den är osäker snarare än tuff och vaktande, ofta om den är ny i gruppen, så sätt dig med den i "ryggsäcken". Det innebär att du sätter dig på huk med hunden mellan dina ben och att du sen tar på dig uppgiften att putta undan hundar som kommer fram och vill nosa. Här visar du hunden att du har kontroll över situationen så att den kan slappna av och ta in alla intryck i lugn och ro. Att socialisera hunden innebär i början inte nödvändigtvis vild lek utan att hunden kan bara vara och kunna observera de andra hundarna och deras språk i lugn och ro.

*Om en ny hund, eller känd hund också för den delen, vill komma in i rastgården när flera andra hundar är där så är det bra om ägarna till de hundarna som redan är inne i gården ser till att deras hundar inte går fram till grinden utan håller sig en bit ifrån. Är du ägare till en av de hundar som redan är där inne så led din hund längre in i gården (utan koppel) och håll om den under tiden den nya hunden hinner få av sig kopplet. (Men sätt dig inte er om du har en hund av vaktande ras.)
Var stark och be de andra om samma sak så att nykomlingen inte känner sig trängd och går in med känslan av att vilja därifrån. Utgå från att varje hund har en personlig zon på ca 2 meter och se till att den hund som är närmast ingången är minst 3-4 meter ifrån den hund som nyss kommit in. Pusha sen inte din hund att gå fram och hälsa utan släpp den och låt den göra som den vill och om den nya hunden morrar och inte vill hälsa så kalla på din hund och avled den med lydnadsövningar eller lugn lek medan den nya hunden får nosa av området.
Det är viktigt att en ny hund inte känner att den kommer in och måste försvara sig mot en stor mob av andra hundar.

Ha kul i rastgården!
Mvh Camilla Stefansdotter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar