En djurtränare och hundinstruktör som bloggar om hundträning, hundhållning och allt annat som kan ha med hund att göra. Ibland bloggar jag även om träning med andra djur än hund.
Jag har funderingar och åsikter och det är här jag delar med mig. Bloggen uppdateras sporadiskt under 2018.

måndag 19 november 2012

Valpens första månader i det nya hemmet - del 2

I den här delen tänkte jag ta upp lite mer om uppfostran och träning av valpen. Till viss del kommer jag att komma in på konkreta tips och träningsråd men jag kommer också att prata om det mer generellt eftersom att inte alla har samma krav på sin hund och inte heller behöver lära den vissa saker. Mycket beror på hur man bor och hur hundens dagliga liv ser ut. En hund i stan och en hund på landet behöver olika gränser och olika delar i sin vardagslydnad.
Generellt sett behöver alla valpar lära sig vissa saker, som de jag tog upp i del 1; socialisering, miljöträning, ensamhetsträning och rumsrenhet och en hel del annat också som kontaktsökande, att inte hoppa upp i ansiktet på allt och alla och att inte springa fram till främmande hundar eller människor på promenad. De behöver lära sig att det finns en tid och en plats för allt; det finns tillfällen då glädjeskuttande uppskattas och tillfällen då det är viktigt att slappna av och bara vara.

I det mesta av det man vill lära hunden finns det några nyckelord man bör ta till sig
*Ha tålamod
*Vägled hunden innan du börjar förvänta dig något
*Sätt tydliga gränser
*Var konsekvent i din uppfostran

Att träna en valp
Vad behöver valpen lära sig och var börjar man?
Det absolut viktigaste är att du bygger en relation med din hund, en positiv relation som grundar sig på tillit, glädje och samarbete.

Det är viktigt att du vet att du kan lita på din hund. Nu menar jag inte att det är viktigt att du kan lita på att hunden aldrig gör sånt du inte vill att den ska göra, utan däremot är det viktigt att du kan lita på att du känner din hund och vet hur den kommer reagera i olika situationer. Det är därför om du någon gång väljer att gå en kurs som jag som instruktör lär dig som hundägare att lära din hund. Jag känner till din hunds ras, ursprungsuppgift, grundläggande motiverande element, åldersspecifika betenden och behov mm, men det är du som känner din hund bäst. Det är du som vet hur just din hund reagerar när den hamnar i en oväntad situation eller i en känd situation. Jag kan läsa hundens språk och hjälpa dig att tolka hundens signaler men det är du som hundägare som vet i vilken situation som hunden kommer att göra vad.
Det är också viktigt att din hund kan lita på dig. Det är viktigt att din hund litar på att du klarar dig själv så att den inte blir överdrivet vaktande, det är viktigt att den litar på att du alltid skyddar den, ger den mat, motion och lugn och ro när det är dags att vila. Hunden behöver kunna lita på att du som ägare alltid kommer att tillfredsställa hundens grundläggande fysiologiska och mentala behov. Hunden behöver få lära känna dig så att han/hon vet hur du fungerar i olika situationer så att den alltid vet sin roll. Om hunden kan lita på ditt beteende och dina val så ökar sannolikheten för att hunden lär sig ditt språk och vad du menar när du försöker lära den något eller komunicera i vardagen.

Det är viktigt att relationen bygger på samarbete mellan er båda. När ni gör saker tillsammans ökar både din och hundens tillit. Om du gör saker utan att ta hänsyn till hunden blir hunden också självständig. Naturligtvis är det viktigt att hunden blir initiativtagande och gärna testar nya saker - men i så hög grad som möjligt tillsammans med dig. Och om du inte tar hänsyn till din hund, varför skulle då hunden ta hänsyn till dig? Att ha ett bra samarbete innebär inte bara att man kan klara svårare uppgifter eller tricks tillsammans, det innebär också att man har en bra kommunikation - en självklar kommunikation - som gör att hunden alltid i första hand vänder sig till dig istället för att ta saken i egen tass. Det kan t.ex. göra så att din hund inte bara sneglar på dig innan den börjar skälla på ytterdörren utan istället så tittar den på dig och väntar på att få se hur du reagerar: har du full koll på vem det är och gör något eller behöver hunden göra dig uppmärksam på att något är i görningen?
Det här är en av de största skillnaderna mellan en varg och en hund; en uttalad, framavlad, medfödd förmåga och vilja att samarbeta, och det gör man allra bäst i att uppmuntra så tidigt som möjligt.

Med glädje kommer man långt. Alla vet ju att det som man lättast lär sig är det som man tycker är roligt att lära sig. Både barn och vuxna lär sig saker lättast när det går att relatera till något de tycker är kul. Hur många barn kan inte alla regler inom fotboll och vem som spelar för vilket lag men har svårt att memorera en enkel dikt eller hur många som dog i andra världskriget? Även hundar lär sig lättast när de har kul. Och för oss hundägare är det ju så mycket roligare att lära hunden något när man märker att den har roligt. Det bästa sättet att föra in glädje i en relation med sin hund är att belöna och berömma de beteenden vi vill ha och nonchalera de beteenden vi vill släcka ut. (Jag kommer troligtvis att vid ett senare tillfälle skriva mer om aktiv nonchalans.) Om hunden har roligt med dig så ökar både viljan till att samarbeta och hundens tillit till dig. Var oförutsägbar på promenader, ta nya svängar, hitta roliga gömmor, öka och sänk farten, hitta på nya sätt att motionera eller träna hjärnan. Använd allt som finns runtomkring dig för att vara oförutsägbar; en parkbänk, en sten, ett träd, ett staket. Oförutsägbart är roligt och ökar hundens uppmärksamhet och vilja att följa dig.
Det kommer mycket naturligare för hunden att lyssna på dina signaler om du leker fram dom. Ett exempel är att för att lära hunden stanna på signal så spring, säg stopp och stanna, spring, säg stopp och stanna - belöna stoppet genom att springa vidare. Ha ett kriterie åt gången och strunta i om hunden gör något annat galet, bara ni har kul och hunden lär sig det här nya just nu. Du kanske inte vill att hunden hoppar men den kan ju lätt göra det när den har kul och blir upphetsad av att springa så ignorera det och fokusera på stopp. När hundens sen med glädje stannar så fort du säger stopp kan du lägga till kriteriet att alla fyra tassar ska vara på marken (d v s att inte hoppa, fast vi slipper använda en negation).
Många hundar tycker också att det är roligare att träna korta pass här och där än att köra en timme i sträck, så gå en vanlig promenad men stanna lite här och var och träna sånt som hunden behöver lära sig; t.ex. fot/sida, sitt, ligg, stanna kvar, apport eller vad det nu kan vara. Och undvik att träna samma moment på samma plats dag ut och dag in eftersom att du då riskerar att hunden kopplar momentet till platsen och således inte lär sig att gå fot eller ligga oavsett var den är.

Vardagslydnad
Om vi nu ska gå vidare till vad valpen behöver lära sig inom vardagslydnad så börjar allt med kontaktsökande och trygghet. Man börjar med enklare kontaktövningar som belönas med godis och sen när hunden har förstått att ögonkontakt är bra kan man göra övningar som belönas med lek. Om man börjar med lekbelöningar kan man få en valp som är för upphetsad för att kunna fokusera på något nytt. För nya vardagslydnadsmoment är godis det bästa eftersom att hunden förblir lugn och koncentrerad, om inte godiset är alldeles för gott naturligtvis. När hunden tar ögonkontakt som självklart i övningarna applicerar man det i vardagen - man väntar på ögonkontakt innan dörren öppnas, innan valpen får mat osv.
Efter det börjar man med att belöna spontant kontaktsökande. Man kan välja vilken typ av kontakt man vill belöna; om man bara vill belöna ögonkontakt eller även fysiskt kontaktsökande. Många hundraser vill gärna ha ögonen på annat i olika situationer och kan då uppmuntras att ta kroppslig kontakt, t.ex. komma nära intill. Om hunden inte vill ge ögonkontakt men väljer att komma nära för att du har uppmuntrat det tidigt så har den ett sätt att visa "ja husse/matte jag är med dig, jag vill bara inte ta blicken ifrån den där hotfulla mannen" istället för att du inte har någon aning om ifall din hund är så fokuserad att den inte lyssnar eller går att lita på.
Trygghet uppmuntrar vi på liknande sätt genom att belöna kontaktsökande med klappar och smek och genom att visa hunden att "ja jag är här för dig, du kan slappna av". Tänk dig att du är på en pendeltågsperrong med massor av folk och din hund står tryckt mot ditt ben, lägg då ner handen på hundens rygg eller klappa den i ljumsken om hunden är stor och visa med smekningar att du finns där. Om hunden är liten sätter du dig på huk och klappar hunden på bröstet eller sidan för att visa att allt är ok. Även en liten hund behöver känna sig trygg på marken så lyft den inte i tid och otid utan bara när du behöver, t.ex. när du rumsrenhetstränar den. Om du märker att hunden blir stressad så testa att ge den en godbit, en enkel hård torfoderkula går bra. Om hunden inte alls reagerar på godbiten, så är sannolikheten hög för att hunden är alldeles för stressad för att lära sig att bli trygg i den situationen där och då. Då gör du bäst i att lämna sitiationen och gå tillbaka senare med en ny plan: kanske kan du närma dig på längre avstånd eller nöja dig med att korsa perrongen eller stå närmast dörrarna och bara så länge att hunden inte hinner stressa upp sig. Se till att övningen avslutas medan den går bra, det går inte att pressa fram trygghet. Ett undantag som bekräftar den regeln kan vara fordon; om hunden blir stressad av att åka buss första gången så gå av, men nästa gång har du en plan: vad vill du att hunden ska göra? Va t.ex. beslutsam med att hunden ska ligga på golvet hela resan och belöna den när de gör det och åk hela bussresan så att hunden till slut ligger fint på golvet.

Bilden är tagen under Valpkurs Sommarspecial Juli 2010

Under tiden du jobbar med ovanstående kan du börja lära valpen enklare lydnad som att sitta, ligga och stanna kvar. Det är också viktigt att du tidigt vänjer valpen vid att vara lös och att lyssna på dig. Var ingen hönsmamma när valpen är lös utan var oförutsägbar och rolig. Skilj på inkallning och riktning och visa ny riktning (t.ex. med handen utsträckt och ordet "häråt") oftare än du kallar in och gör varje inkallning rolig och avsluta inte varje inkallning med att du kopplar valpen utan belöna oftare med att hunden får springa igen - med dig eller bort från dig i en riktning du valt. Hitta sånt som din valp tycker är rolig och lek på sånt sätt som valpen vill leka på; för vissa kan det innebära att rulla runt på marken och brottas. Och om du vet med dig att du är i ett område där valpen har för mycket distraktionsmoment eller om du har en dålig dag eller om valpen har en dålig dag så släpp inte valpen alls. Fresta inte lyckan när du anar att du kan misslyckas utan lägg krutet på att lyckas när du väl försöker.
Om du har motsatt problem, om valpen är riktigt duktig lös men omöjlig i koppel så koppla den bara när du har kraft, ork och energi att lägga ner på att verkligen träna på att gå i koppel. Jag hade en border collie på valpkurs en gång som aldrig hade gått i koppel tidigare eftersom att familjen bodde mitt ute i skogen och för att han skulle fokusera det minsta på kursen så fick han ha lina hela tiden som matten bara ställde sig på när han var påväg för långt bort men han slapp kort koppel eftersom att det störde honom för mycket. Kursen innehöll tillräckligt mycket nytt utan att han skulle behöva frustreras av det korta kopplet också.

Lägg grunden för en underbar relation med din hund genom tillit, samarbete och glädje. Fokusera på kontaktsökande och trygget väldigt tidigt och skriv en lista på vad som är viktigt för din valp att kunna till vardags. Vissa hundar bor så att de behöver koppelträning tidigt och konsekvent och andra inte. Vissa ägare vill lägga grunden för att så fort som möjligt kunna träna elitlydnad eller någon rolig hundsport. Vissa ägare har barn och barnvagn och behöver jobba mest på att få en lugn hund som inte drar iväg med hela ekipaget eller fastnar med kopplet i hjulen.

Var oförutsägbar och ha kul så att hunden vill följa dig vart du än går och vad du än gör.
Mvh Camilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar