En djurtränare och hundinstruktör som bloggar om hundträning, hundhållning och allt annat som kan ha med hund att göra. Ibland bloggar jag även om träning med andra djur än hund.
Jag har funderingar och åsikter och det är här jag delar med mig. Bloggen uppdateras sporadiskt under 2018.

söndag 11 november 2012

Unghunden - Tre gyllene regler

Det finns tre sätt att klara av unghundsperioden, men man måste hålla fast vid alla tre:
  • Ha tålamod
  • Var konsekvent
  • Ha kul med din hund

De jobbigaste momenten i vardagslydnaden; t.ex. koppelgående, inkallning och hundmöten är något man helt enkelt får jobba stenhårt med. Detta gör man genom att
  • när det gäller koppelgående välja ett sätt och sen köra på det hela unghundsperioden, det här är ingen bra tid i hundens liv att byta taktik.
  • när det gäller inkallning så sätter man på hunden en lång lina som man lär sig att hantera så att hunden får utlopp för sin energi och sitt frihetsbehov tillfredställt. En unghund som inte får röra sig fritt ibland blir helt omöjlig att ha och göra med.
  • man vid hundmöten jobbar på att hunden själv ska ta kontakt och belönar massor, oavsett hur duktig hunden har varit på en skala från 0-10 så är allt över noll hur bra som helst. Och närmar det sig 10, ja då blir det jackpot!
Sen gäller det ju att ha tålamod och det kan vara svårt, men det är inte speciellt svårt att bara stå still, andas lugnt och tyst för sig själv räkna sekundrarna tills hunden valt att göra det man försöker lära den; t.ex. vänt sig mot dig när den dragit i kopplet så att du stannat.

Ha kul borde var det lättaste, men när både hund och ägare är uppe i varv eller fokuserade på något så blir det lätt spänt. Hunden kan inte koncentrera sig lika länge som du kan och du blir irriterad över att hunden nästan tycks strunta i ert samarbete med flit - trotsar dig skulle man kunna tro.
Här kan det vara bra att gå en unghundskurs (hellre enskilt än i grupp så att man kan få instruktörens hjälp att fortsätta vara konsekvent och inte byta metod i onödan) eller en kurs i aktivering, vilken som helst, för att få ordnad aktivering, ha kul på ett bra sätt, bland människor i samma sits.

Håll ut, utan att du vet ordet av är din hund vuxen och du börjar sakna sprallet, hoppen, de glada skallen och hundens aldrig avtagande energi.

Mvh Camilla

Ps. Inlägget är en favorit i repris från förra bloggen. Ds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar