En djurtränare och hundinstruktör som bloggar om hundträning, hundhållning och allt annat som kan ha med hund att göra. Ibland bloggar jag även om träning med andra djur än hund.
Jag har funderingar och åsikter och det är här jag delar med mig. Bloggen uppdateras sporadiskt under 2018.

torsdag 15 november 2012

Valpens första månader i det nya hemmet - del 1

När man får hem en valp, oavsett ras-/raser, så är det viktigt att den första veckan får bo in sig ordentligt och bara vara med familjen i lugn och ro. Alla nyblivna valpägare bör ta valpledigt eller passa på att få hem valpen lagom till den planerade semestern så att valpen får möjlighet till lugn och ro och få en grundläggande känsla av trygghet och harmoni.

När valpen kommer hem är det viktigt att man har de viktigaste sakerna klara för sig:
*Hur ska jag rumsrenhetsträna valpen? Ska jag använda mig av tidningspappersmetoden eller ska jag lyfta upp valpen och skynda ut med den så fort den behöver göra ifrån sig. En valp kommer att behöva göra ifrån sig när den har ätit, kissat, lekt, sovit och så fort någon kommer och hälsar på - då lyfter man valpen så fort den nosat på människan och går ut och låter den kissa innan man kommer in med valpen för fortsatt hälsande. Har man en riktigt glädjeskvättande valp (en valp som skvätter när den blir glad) så kan man behöva lyfta den och kissa den ute innan den får hälsa.
*Var ska valpen sova? Valpar måste inte sova i sängen utan det är upp till var ägare att själv bestämma var valpen ska sova. Oavsett vad som bestäms är det viktigt att ha reglerna klara för sig innan valpen kommer så att man sen kan vara konsekvent när man ska visa valpen var detta är. Valpen kan sova i sängen, i en öppen bur eller i en bädd. Oavett vilket så kan det vara bra att ha lite tidningspapper utlagt på golvet ifall olyckan skulle vara framme när du själv ligger och sover, och se till att valpen inte kan rusa runt i hela lägenheten utan börja med att ha valpen bara i ett eller två rum (men inte för långt ifrån dig) så slipper du hitta kiss och annat lite här och var. Om valpen vaknar på natten kan den också vara leksugen och då slipper du också att hunden tuggar på sånt som den inte får tugga på ifall den inte får vara i alla rum nu i början.
*Var får valpen vara och var får den inte vara? Om du vet att du inte kommer vilja ha din hund i köket (när du är där) när den är vuxen, eller i sovrummet, så se till att du lär den det redan nu. Om du inte kommer vilja ha valpen i soffan eller på köksstolen eller i yngsta barnets rum, så lär den det redan nu. Men kom ihåg att om du inte vill att hunden går in i ett rum när du inte är hemma så håll den dörren eller grinden stängd när du inte är hemma. När det gäller köket så rekommenderar jag att man håller sig till regeln att hunde inte får vara där när man lagar mat men att det är ok att den går in och ut när ingen är där. Jag kommer själv inte vilja ha min valp i köket tillsammans med mig så att jag slipper oroa mig för den heta ugnsluckan och att snubbla över valpen när jag bakar, för jag bakar en hel del.

Socialisering
När valpen har bott in sig ordentligt första veckan man man börja ta hem folk för att hälsa på. Och oavsett ras är det viktigt att valpen får träffa många olika människor i alla olika åldrar så att den blir van vid olika typer av människor. Vissa raser är det här ännu viktigare för - som vaktande raser och raser som har som benägenhet att bli reserverade (polarhundar, stora herdehundar, vinthundar, tempelhundar m.fl). Oavsett om din valp är renrasig eller en blandras så se till att läsa på ordentligt om rasen/raserna du valt så att du kan förebereda den inför vuxenlivet och socialisera den tillräckligt mycket. Det är också bra att gå hem till andra på besök och vänja en valp av t.ex. vaktande ras att vara i någon annans hem utan att vakta. Om valpen blir nervös eller alldeles för sprallig så håll den antingen nära dig eller lär den redan nu att vänta vid dörren - obs, en hund av vaktras kommer då att ta på sig uppgiften att vakta dörren även hos någon annan så det är viktigt att du redan när den är valp vet hur du vill hantera såna situationer, ska den få vakta och i så fall hur?
Observera också att en hund av vaktras inte börjar vakta ordentligt förrän den kommit upp i könsmognaden, vars tidpunkt varierar från ras till ras. 
Socialisering handlar ju inte bara om att vänja valpen vid människor utan även andra hundar. Det är viktigt att valpen får träffa hundar av olika raser och olika åldrar och av båda könen, gärna både kastrerade och okastrerade. Valpkurs är bra att gå av den anledningen att den där får chans att lära sig hundspråk under ordnade förhållanden och för att hjälpa dig bygga en god relation med din valp byggt på tillit, samarbete och glädje. Valpkurs kan valpen ofta börja på redan vid 9-10 veckors ålder, hör med instruktören när du ringer/mailar och bokar plats. I vissa fall kan instruktören säga att valpen bör vänta till 12-veckorsvaccinationen, det beror ofta på vilken miljö kursen hålls i och vilka andra hundar som instruktören brukar låta gästa kursen i ett tidigt skede.
Innan 12-veckornsvaccinationen bör du vara försiktig med vilka hundar din valp får träffa. Många hundar går idag på hunddagis eller leker mycket i rastgård med (för dig) okända hundar som kan bära på allt från kennelhosta eller noskvalster till andra sjukdomar. Idag har vi många (både lagligt och olagligt) importerande hundar i samhället och för att ta det säkra före det osäkra är det bra att vänta med att träffa vuxna hundar innan 12-veckorsvaccinationen.
När hunden är 12-16 veckor gammal är det allra viktigast att det träffar så mycket människor och andra (snälla) hundar som möjligt och att du tränar den att inte hälsa på allt och alla heller, det är nämligen så att perioden fram till 4 månaders ålder kallar man "socialiseringsperioden" och det är fram till dess du har på dig att socialiera hunden. Det går att socialisera hunden även efter det, men det kommer inte lika naturligt. Under socialiseringsperioden har du chans att vänja valpen vid olika hundar och människor, efter det kan du behöva träna den till samma sak.

Ensamträning/Ensamhetsträning
När man tar hem sin valp bör man se till att ta valpledigt (om man är ensam i sitt hundägande) i upp till 6-8 veckor. Om man inte kan det så får man se till att valpen lär känna flera människor som kan hjälpa till att hålla den sällskap när du inte är hemma. Man kan gott och väl vänta med ensamhetsträningen tills valpen nått 16 veckors ålder. Om man börjar med den innan så får man se till att man inte utökar tiden valpen behöver vara ensam till alltför lång tid. Det står till och med i Jordbruksverkets regler för hund att en hund under 4 månaders ålder endast får lämnas korta stunder. I den här åldern handlar det om både trygghet och att valpen kan behöva göra sina behov varannan timme och att du måste kunna ge den den möjligheten. Det spelar ingen roll om det är grannen, sonen, mormor eller vem det är som håller valpen sällskap när du inte är hemma (om du t.ex. åker och handlar eller måste börja jobba) bara valpen är van vid den personen så att den känner sig trygg. Se också till att valpen får sällskap i den miljö den är van vid, är den inte van vid att vara hemma hos personen som ska hålla den sällskap så får sällskapet komma till valpen. Kom ihåg att även om detta kan kännas krångligt och besvärligt så är det jobbet du lägger ner nu i valpåldern som lönar sig allra mest i längden. Om valpen redan nu blir otrygg kan ensamhetsträningen gå käpprätt i ett senare skede.
Jag vill här påpeka att enligt lagen får inga hundar vara ensamma mer än 5 timmar åt gången och att de måste få rastas var sjätte timme - vilket inte gäller yngre hundar (valpar) och äldre hundar som av naturliga skäl kan behöva gå ut oftare.
Ensamhetsträningen påbörjas helst vid 4-5 månaders ålder och valpen måste vara mätt, rastad och gärna trött vid första lämnandet. Börja med att bara gå ut en liten stund och öka till tio minuter, tjugo minuter o s v. Öka lite varje gång. Det allra bästa är om du kan göra det naturligt, gå ut med lite kassar med återvinningsmaterial ena gången, gå till tvättstugan andra gången, gå till närmaste affären/livset tredje gången o s v. Gör ingen stor grej av att du kommer och går så gör inte valpen det heller, gör det naturligt utan stora avsked och stora välkomsthälsanden. För kom också ihåg att om hunden blir riktigt glad över att du kommer hem varje gång kommer den troligtvis att glädjeskvätta en hel del.
Tänk också på vilken ras du har, har du en vaktande ras kan hunden bli riktigt osäker av att inte få ligga vid dörren medan du är borta. Har du en tempelhund (t.ex. tibetansk spaniel) kan den vilja ha en högt belägen plats vid ett fönster så att den kan se ut på människor som går och se dig komma och gå. Det viktigaste vid ensamhetsträning är att valpen känner sig trygg.
Innan valpen är 4 månader gammal kan du vänja den vid att vara ensam i ett rum, t.ex. hallen. Stäng av utrymmet med grindar eller kompostgaller, se till att valpen har vatten, något att tugga på och en viloplats i utrymmet och gör det till en naturlig del av vardagen (t.ex. under de stunder valpen måste vila efter lek) att du kan gå in och ut ur valpens lilla utrymme utan att valpen får separationsångest. 

Miljöträning
Miljöträning innebär att du vänjer hunden vid olika miljöer. Exempel på miljöer kan vara skog, innerstad och lantlig miljö, men det kan också vara bussresa, bilresa, tågresa eller cykelkorg ifall du senare tänkt ha din hund av småhundsras i cykelkorgen när du cyklar. Naturligtvis kan man senare träna hunden att åka buss, tåg och cykelkorg, men om du vänjer den vid allt detta redan i valpålder så blir det en naturlig del av hundens liv.
Miljöträningen bör ske under samma period som socialiseringen, men du behöver inte vänta tills efter 12-veckorsvaccinationen (undantaget om du vill besöka en bondgård där många djur kommer och går). Det allra bästa är att skriva en lista på vilka miljöer just din hund bör få uppleva och sen ta de en i taget. Gå inte vidare till nästa förrän du är säker på att hunden är trygg i den första; detta gäller speciellt bussresa och tågresa. Om du har en liten hund som du gärna kommer ha i väska eller transportbur så vänj den vid att även resa utanför (sitta i knät eller på golvet) - för den dagen du byter väska kan hundens trygghet råka i soporna den med. Hundar är duktiga på att koppla ihop saker själv, t.ex. känslan av trygghet med en speciell väska eller bur.
Om hunden nått könsmognaden utan att du hunnit igenom hela din lista så tänk på att hunden under unghundsperioden (slyngelperioden) kan vara känslig för nya platser och nya situationer, så besök en helt ny plats när hunden har en lugn dag och inte när den har en "jag hör men jag lyssnar inte"-dag. Om du måste besöka en ny plats eller en ny situation med en hund i unghundsålder så se till att den känner sig trygg med dig, gör trygghetsövningar från valpkursen och ha med hundens favoritgodis (helst något hårt som måste tuggas lite) för att testa hundens stressnivå. Om hunden inte tar godiset är den för stressad för att äta och då även för att lyssna och kan då behöva komma ifrån den stressade situationen för att inte få men som senare måste arbetas bort (vilket kan komma att ta tid).
Miljöträna lite i taget och ge valpen vilodagar emellanåt så kommer det gå bra.

Mys med din valp!
Mvh Camilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar