En djurtränare och hundinstruktör som bloggar om hundträning, hundhållning och allt annat som kan ha med hund att göra. Ibland bloggar jag även om träning med andra djur än hund.
Jag har funderingar och åsikter och det är här jag delar med mig. Bloggen uppdateras sporadiskt under 2018.

tisdag 13 november 2012

Hundar kan bli blodgivare

Att människor kan ge blod och vilka villkor som gäller för den som vill bli blodgivare är ganska lätt att ta reda på för den som vill veta. Jag trodde att det skulle vara svårare och lite mer jobb att ta reda på hur det är för djur. Men det var inga större problem.Och när det gäller att ta reda på exakt var man kan ge blod, ja då gäller det att ringa de stora djursjukhusen och fråga. Den allmänna regeln är att Djursjukhus med intensivvårdsavdelning är de som har möjlighet att ha en blodbank. Jag gjorde en liten runtringning och i Stockholmsområdet är det Bagamossens Djursjukhus och Djursjukhuset Albano som har blodbank.

Bagarmossens Djursjukhus
Ljusnevägen 17
Bagarmossen
08-505 303 00

Djursjukhuset Albano
Rinkebyvägen 23
Danderyd
08-505 304 00


Texten nedan är direkt tagen från SLU:s hemsida. Informationen var så utförlig och bra att jag inte såg någon anledning att utöka eller skriva om den. Även bilderna är från SLU:s hemsida.


---------------------------------------

Blodbanken

Första kontakten

Precis som för oss människor som lämnar blod gäller det att blodgivarhunden är frisk, men innan vi bokar ett besök för undersökning och blodgivning vill vi veta följande:
  • Att hunden väger minst 27 kg.
  • Lämplig ålder är 1-8 år, äldre hundar kan lämna blod, men man vill inte introducera en hund som blodgivare efter 8 års ålder.
  • Blodtappningen tar 5-10 minuter, därför måste hunden klara av att ligga stilla på sidan under så lång tid.
  • Hunden ska vara svenskfödd och inte ha varit eller planera att åka utomlands.
  • Om det är en tik får hon inte ha varit och inte heller vara tänkt som avelshund. Det har att göra med att tiken kan bilda antikroppar mot valparnas blod. Detsamma gäller om hunden fått blodtransfusion, då kan den heller inte bli blodgivare på grund av ev. bildade antikroppar.
Om dessa kriterier uppfylls bokar vi en tid till veterinär för en klinisk undersökning och blodgivning. I samband med blodgivningen tas även blod för att kontrollera hundens hälsa och blodtyp. Blodet är i "karantän" tills provsvaren är klara. Just nu behöver vi fler blodgivare vars blodtyp är negativ.

 

Första besöket

Veterinären gör en grundlig fysisk undersökning och bedömer hundens hälsa och kondition. Därefter tar vi blodprov för kontroll av bl a hundens blodvärde. Det är dessutom viktigt att hunden inte haft kräkningar, diarré, bitsår eller andra tecken på infektion den senaste veckan. Om det som nämnts är bra kan hunden lämna blod.

 

Blodgivningsproceduren

Ett litet område på hundens hals rakas och tvättas. Där finns det blodkärl (jugularvenen) vi använder oss av vid blodtappningen. Djurägaren är med hela tiden och står vid hundens huvud som stöd och sällskap. Kanylen sitter fäst vid en slang som leder till bloduppsamlingspåsen. Vi vill ha ungefär 450 ml blod och tappningstiden är 5-10 minuter. Hunden brukar inte visa några tecken på obehag av sticket. När rätt mängd blod är uppnådd tas kanylen bort och en kompress trycks mot stickstället en stund innan hunden får resa sig upp.


Efteråt

Stort beröm, godis, vatten och en stunds uppsikt innan hund och djurägare kan gå hem. Hemma gör man inga stora kraftansträngningar de närmaste dagarna, normal motion rekommenderas. En del av blodprovssvaren kan vi lämna ut innan djurägaren går hem om så önskas, det vi skickar iväg (för att få veta att hunden inte har någon fästingburen sjukdom) får vi svar på inom några dagar. Om blodprovssvaren är bra kan hunden fortsätta att lämna blod, vanligtvis en gång per kvartal. Samma hälsoundersökning och blodanalys upprepas varje år och hundens blodvärde kontrolleras inför varje blodgivningstillfälle.

Belöningen

Alla våra blodgivarhundar blir vaccinerade enligt gällande rekommendationer. De får 7.5 kilo foder efter varje blodgivningstillfälle och fästingmedlet ExSpot Vet eller Scalibor Vet (under fästingsäsong) från Intervet Schering-Plough Animal Health.

Blodanalys och blodtyp

Blodprovsanalyserna ger oss bland annat svar på hundens elektrolytbalans, lever och njurfunktion samt blodvärdet. Ett blodprov skickas till SVA för att kontrollera om hunden bär på antikroppar mot Anaplasma (Ehrlichia). Denna undersökning samt den kliniska veterinärundersökningen görs en gång om året. Den kliniska undersökningen innebär en grundlig fysisk genomgång av hunden. Veterinären känner igenom hunden, tittar på slemhinnorna, lyssnar på hjärta och lungor mm. Hundens blodtyp bestäms en gång, vid det första besöket. Enkelt förklarat: det finns olika antigener som sitter på hundens röda blodkroppar- erytrocyter. Dessa antigener har man delat in i grupper. Den antigen som vi letar efter heter DEA 1.1 = Dog Erytrocyte Antigen 1.1. Om hunden har detta antigen är den DEA 1.1 positiv, har den det inte är den DEA 1.1 negativ. En hund som är negativ kallas för universalgivare. Negativa hundar bör ej transfunderas med positivt blod, då detta kan ge reaktioner.

Blodet

Det donerade blodet får först "vila" innan det delas upp i olika komponenter. Uppdelningen gör att en blodgiva kan utnyttjas mer effektivt och man behöver bara ge av den komponent mottagaren har brist på. Hållbarheten blir också längre. Efter vilan centrifugeras blodpåsarna i en kylcentrifug. (Förutom uppsamlingspåsen finns två påsar till, fästa i ett sterilt slutet system.) Centrifugeringen gör att erytrocyterna (röda blodkroppar) hamnar längst ner i påsen, i mittenlagret lägger sig trombocyter (blodplättar) och vitablodkroppar, högst upp ligger plasman. Dessa lager (förutom mittenskiktet som kasseras) förs sedan över till varsin påse med hjälp av en press. När blodet är uppdelat förvaras erytrocytkoncentratet i kyl och plasman fryses ner.  
För mer information kontakta Sara Kivelä Löfberg, ansvarig sköterska för blodbanken.
Tel. 018/67 29 66, e-post:
Sara.K.Lofberg@uds.slu.se

---------------------------------------

Jag slog en signal till Sara för att höra om det fanns någon lista på nätet över vilka Djursjukhus som har blodbank, men det fanns det tyvärr inte. Jag ska göra lite mer efterforskningar och försöka sammanställa en komplett lista här på bloggen över alla Djursjukhus i Sverige som har blodbank 2012.

Mvh Camilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar