En djurtränare och hundinstruktör som bloggar om hundträning, hundhållning och allt annat som kan ha med hund att göra. Ibland bloggar jag även om träning med andra djur än hund.
Jag har funderingar och åsikter och det är här jag delar med mig. Bloggen uppdateras sporadiskt under 2018.

fredag 21 december 2012

Familjehunden - Fransk bulldogg


Den franska bulldoggen är allra oftast mörkfärgad med vit bringa och vit mage med eller utan tigrerade strimmor. Andra färger är fawn (från röd till café au lait) med eller utan svart mask, med eller utan vita tecken och det finns även hundar som är fawn-tigrerade. Vissa hundar är "skäcktecknade" som hunden längst ner i inlägget, det innebär att hunden är mest vit med sin mörka grundfärg sparsamt utbredd. Det finns även hundar som är så gott som helt vita.

Vikten hos en fransk bulldogg får inte understiga 8 kg och inte överstiga 14 kg. Hos en frisk hund med god kondition ska storleken vara i proportion till vikten.

Om man planerar att skaffa en "fralla" så rekommenderar jag att man gör det från en linje där tikarna har sluppit kejsarsnitt och där tikarna även har valpat utan större problem.
Något annat att tänka på när man har en fralla är att den har svårt att reglera kroppstemperaturen när det är varmt ute. Blir den överhettad gäller det att svalka hela kroppen, främst tassar och nos och håll hunden i skuggan. Kortnosade raser kan också få problem med andningen, så har man en hund som verkar ha svårt att andas ibland eller som andas tungt kan det vara värt att kolla upp och få råd av veterinär eller raskunnig (uppfödare) om hur man bäst tar hand om hunden, vad den tål och inte tål etc.

Hundrasen är av "dogg"-typ och härstammar därmed troligtvis från molosserhundarna i grekiska provinser och romarriket. Just den franska bulldoggen är troligtvis ett resultat av olika korsningar i Paris under sent 1800-talet. Rasen charmade överklassen och den första rasklubben bildades 1880 i Paris.

Den franska bulldoggen är sällskaplig, glad, lekfull, sportig och alert. Den anses vara speciellt tillgiven mot sin ägare och mot barnen i familjen.
Som alltid med hundar och mindre barn gäller det att aldrig lämna barn och hund utan uppsikt. Hur mycket en hund än tyr sig till ett barn så kan olyckor hända. Med små hundar och barn får man tänka på att aldrig låta barnen lyfta och bära hunden. Tänk bäbis: låt barnen sitta på golvet eller i soffan/fåtöljen med hunden i knät och låt hunden komma till barnet. Valpar kan gå med på lite vadsomhelst men så fort hunden blir könsmogen kan den tycka att det är jobbigt att barnen lyfter upp den eller kommer för nära utan förvarning.
Den franska bulldoggen är relativt tålig och kan passa bra i en barnfamilj där mycket händer, men den är också rätt tuff och känner den sig trängd kan lätt "bullens" explosiva temperament visa sig. Det här gäller inte bara fransk bulldogg utan även engelsk bulldogg, bullterrier, staffordshire bullterrier m.fl. En hund som växer upp med barn lär sig hänga med i barnens aktiva liv och tolka deras beteenden, men man ska aldrig anta att en hund går bra med barn bara för att rasen anses passa som familjehund. Mer om detta i ett senare inlägg om barn och hund.

En fransk bulldogg är relativt självständig och kan vara svår att motivera vid träning. Att vara konsekvent och tydlig är nyckelorden i uppfostran av en fransk bulldogg. Med positiv förstärkning uppmuntrar man hunden när den gör rätt och ökar dess vilja att göra rätt igen. Om man får en bulldogg som tycker om träning kan den aktiveras med t.ex. lydnad, spår eller rallylydnad. Men en fransk bulldogg trivs riktigt bra med att "bara" hänga med i familjens svängar och få söka rätt på familjens barn när familjen är på skogspromenad.


Källor
Fransk bulldogg klubb

Mvh Camilla Stefansdotter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar