Januari 2013 är Sköldkörtel-månad. Denna månad vill vi som lider av sköldkörtelsjukdomar öka medvetenheten och kunskapen kring sköldkörtelsjukdomar, och jag skulle därför vilja göra hundmänniskor uppmärksamma på att även hundar kan få under- eller överproduktion av sköldkörtelhormon.
Underproduktion av sköldkörtelhormon eller nedsatt sköldkörtelfunktion kallas Hypotyreos.
Överproduktion av sköldkörtelhormon kallas Hypertyreos.
Sköldkörtelproblem följs ofta men inte alltid åt av en förstorad sköldkörtel (hos människor kallat Struma). Sköldkörteln är en körtel som sitter på fram på halsen precis ovanför där nyckelbenen går ihop och körteln har formen av en fjäril med en "vinge" åt vardera håll på halsen.
Symptomen på underproduktion resp. överproduktion av sköldkörtelhormon hos hundar är inte helt olik de hos människor.
Vid underproduktion är det mest uppenbara symptomet oförklarlig övervikt. Är hunden okastrerad och äter enligt anvisningarna från kunnig person/veterinär och går fortfarande inte ner i vikt utan kanske t o m lägger på sig mer vikt så brukar prover på sköldkörtelhormoner tas vid veterinärbesök. Andra symptom på underproduktion kan vara depression, olust att göra sånt som hunden velat förut, glädjeförlust, förvirring, oförklarliga rädslor, för tidiga demenssymptom, glömska, koncentrationssvårigheter, svår att motivera. Fysiska förändringar så som sämre pälskvalitet är indikatorer på att något inte står rätt till med sköldkörteln. Pälsen kan kännas torr och spröd och tes livlös och mjällig. Det är vanligt att tunn svansbehåring är ett av de första symtomen en ägare lägger märke till. Hundens hud kan kännas kall och "plufsig". Hypotyreos gör ofta så att kroppstemperaturen och även pulsen och blodtrycket ligger på en lägre nivå än normalt.
Lättast att upptäcka är sjukdomen allra först när hunden är valp och inte följer viktkurvan som den ska, sen även om den utvecklas när hunden är vuxen (förutsatt att den haft samma ägare hela tiden) och man som ägare upplever att hunden genomgått en personlighetsförändring som som bäst kan beskrivas att hunden blivit loj, sover mer, äter mer och verkar allmänt omotiverad.
Vid överproduktion kan hunden tyckas äta hur mycket som helst och aldrig lägga på sig någonting och samtidigt orka hur mycket som helst. Även här kan hunden uppvisa oförklarliga rädslor, förvirring och glömska, den kan också verka etttrig till sättet, nervös eller "jumpy" i brist på bra svenskt ord, stressad och svår att få ner i varv. Men hunden kan också verka behöva mer sömn än tidigare och tappa aptiten.
Överproduktion är en aning svårare att upptäcka än underproduktion.
Sköldkörtelproblem är hos hund vanligare än man tror och en av de mest feldiagnosticerade problemen. Det kan uppstå hos en hund oavsett ras men första gången jag fick lära mig om det under min instruktörsutbildning så kallades det för "Schäfersyndromet". Nedsatt sköldkörtelfunktion hos hund uppstår allra oftast hos medelålders till äldre hundar av större modell. I sverige tillhör Riesenschnauzer, Welsh springer spaniel, Labrador, Golden retriever, Hovawart, Irländsk setter och Dobermann de raser som drabbas oftast.
Den senaste hunden som jag stötte på som visade sig ha Hypotyreos var en Nova Scotia Duck Tolling Retriever.
Nova Scotia Duck Tolling Retriever |
Underproduktion av sköldkörtelhormon kan med stor sannolikhet komma efter ett trauma eller en olycka. När hunden fått en chock och senare går in i latent chock så går hunden runt med en "inre stress" som i snabb takt konsumerar ett flertal av de vitaminer och mineraler som kroppen inte själv kan producera. En av de viktiga vitaminerna är B12 som bl.a. behövs i produktionen av sköldkörtelhormon. När hundens förråd av B12 tar slut så kan inte sköldkörtelhormonet produceras i lika hög grad som det skulle behöva och produktionen minskar: hunden utvecklar alltså underproduktion och symptomen efter traumat/olyckan kan bli bestående: stressen, rädslorna, nervositeten följt av sämre minne och sämre koncentrationsförmåga. Hunden behöver då, förutom tillskott av sköldkörtelhormon, påfyllnad av de vitaminter och mineraler som tagit slut så att hunden i sinom tid kan återfå en normal sköldkörtelproduktion.
Oftast är sköldkörtelproblem livslånga, men inte alltid. Det kan vara svårt att utröna orsaken till problemen och ta itu med de vilket oftast innebär livslång medicinering.
Intressant är att vinthundar har naturligt låga sköldkörtelvärden (vilket annars brukar betyda överfunktion av skk) och att det är mycket ovanligt med nedsatt funktion av sköldkörteln hos vinthundar.
Källor
Tidningen hundsport där jag för flera år sen läste en artikel, har artikeln urklippt men det står inte år eller nummer.
Animal.se
Mvh Camilla Stefansdotter
Ett tips! www.kunskapskällan.se boken tar även upp djurens sjukdomar
SvaraRaderaTack så mkt!
SvaraRaderaMkt intressant läsning, du är jättekunnig. Har stor nytta av detta ang min unga schäferhane.