En djurtränare och hundinstruktör som bloggar om hundträning, hundhållning och allt annat som kan ha med hund att göra. Ibland bloggar jag även om träning med andra djur än hund.
Jag har funderingar och åsikter och det är här jag delar med mig. Bloggen uppdateras sporadiskt under 2018.

fredag 8 februari 2013

Diabetes hos hund


I januari skrev jag om sköldkörtelsjukdomar hos hund. Den här månadens reportage handlar om en annan sjukdom som ökar bland både katter och hundar - och människor - nämligen Diabetes. Den absolut vanligaste orsaken till att hundar får diabetes är övervikt. Det vanligaste symptomet är såna som man i vardagen ser hos hundar med just övervikt; trötthet. Andra symtpom är ökad törst och därmed ökad kissning (ökad urinmängd och frekvens av "toabesök"). Övervikt är ju ofta boven vid diabetes och ironiskt nog ökar även aptiten hos en hund med diabetes och hunden får också svårare att bli av med övervikten (enligt Agria) eller avmagrat rejält (enligt SLU).
Symptomen kan också vara varningstecken på andra sjukdomar än diabetes. Som hos människan kan ofta diabetes och ämnesomsättningsstörningar gå hand i hand. Hunden riskerar också gråstarr, njursvikt och ökad infektionsrisk.

Diabetes innebär att kroppen slutat producera insulin, något som kroppen behöver för att kunna reglera blodsockernivån så att inte blodsockret varken sjunker eller stiger för kraftigt. Cellerna kan helt enkelt inte ta upp sockret ur blodet som det ska och sockernivån i blodet blir förhöjt. När sockernivån i blodet går över en viss gräns följer sockret istället med ut i urinet, hunden blir törstigare och kissar mer. Fett och muskler börjar brytas ner och i sjukdomens senare skede magrar ofta hunden och blir ännu tröttare (SLU).
Enligt Agria (som baserar sin information på de hundar som är försäkrade hos de) så är det oftast äldre eller medelålders hundar som får diabetes. Diabetes är vanligast hos tikar och tikar med diabetes måste alltid kastreras.

När diagnosen ställts är det dags att börja behandla hunden med insulin. Detta kräver att hundägaren ger hunden 1-2 sprutor med insulin per dag och även att hundägaren håller koll på hundens blodsockernivå genom att ta regelbundna blodprover (i hemmet, ofta dagligen). Hundar kan inte behandlas med insulintabletter eftersom att hundens magsäck bryter ned insulinet innan kroppen inner ta upp det, därför måste hundägaren lära sig att själv ge hunden sprutor.

Diabetes hos hund är inte övergående utan måste behandlas med insulin hela hundens liv, men precis som för människor som hjälper en balanserad kost och regelbunden motion mycket av symptomen och förhindrar eventuella följdsjukdomar. En balanserad kost och regelbunden motion är inget man kan välja bort om man har en hund med diabetes, det är ett måste för att kunna hantera sjukdomen. Regelbundna mattider är A och O för en hund med diabetes i och med att insulinet är inställd efter det. Maten får bestå av magert kött eller fisk (om jag hade en hund med diabetes skulle jag nog övergå till BARF - bones and raw food/biologiskt anpassad rå föda), men idag finns specialla diabetesfoder att köpa hos veterinär. Specialfodrena innehåller långsamma kolhydrater som behövs för att hålla blodsockernivån jämn - och hunden får under inga omständigheter äta hundkex eller annat hundgodis eftersom att de oftast innehåller socker och snabba kolhydrater.

Undantaget från det faktum att diabetes inte är övergående kan enligt SLU gälla tikar där sjukdomen startats i samband med löp. Om tiken löpt inom den senaste månaden kastreras tiken så snart som möjligt och chansen att tiken tillfrisknar är stor, vilket innebär att behandlingen kan trappas ned för att sedan avslutas.

Motion hjälper som sagt att hålla blodsockernivån jämn. Hundägaren bör alltid ha med sig druvsocker på promenaden ifall hunden skulle drabbas av att blodsockret sjunker kraftigt. Detta kallas för insulinkänning och märks genom att hunden blir vinglig, svag, orolig, obeslutsam, darrig och hunden kan t o m krampa och bli medvetslös. Om hunden inte skulle klara av att själv svälja druvsockret kan man enligt både SLU och Agria själv massera druvsockret mot hundens tandkött. 

Tyvärr väljer många hundägare att avliva sin hund när den fått diagnosen eftersom att sjukdomen ställer höga krav på hundägaren när det gäller framför regelbundenhet.

Källor
Agria
Sveriges Lantbruksuniversitet - SLU
SLU:s hemsida har en bra beskrivning för nybörjare och ett avsnitt för vanliga frågor och svar där det bl.a. finns svar om ärftliget, ögonbesvär, livslängs och kostnader vid diabetesbehandling. Där finns även ett diabeteslexikon.
På Agrias hemsida kan man läsa om vad som täcks och vad som inte täcks av just deras försäkringar. T.ex. så täcks kastrationen av tikar med diabetes.

Mvh Camilla Stefansdotter

Obs! Jag är inte utbildad veterinär, informationen har jag fått från sidorna jag angivit under källor. Inlägget är helt enkelt till för att ge en överblick över symptom, behandling mm och även visa var information finns att hämta.

3 kommentarer:

  1. Som diabetiker själv tycker jag att det är bra skrivet. Men eftersom jag vet vilken svår sjukdom det är, så skulle jag också välja att avliva min hund. Det låter så lätt: Äta rätt på bestämda tider och ta sina sprutor. Men det är det inte. En liten extra sväng upp för trapporna kan ställa till det. En liten förkylning likaså. Och jag har lärt mig känna tecknen på både för högt och för lågt blodsocker. Men en hund kommer aldrig att kunna det. Och gå med den oron i magen varje dag som hundägare skulle inte jag mäkta med.
    Men det var väldigt bra skrivet!
    Yvette

    SvaraRadera
  2. Hej dom teststickor du har på bild visst är det för urinen? Och isåfall vart finns det att köpa
    Hälsningar Carina och Maxi 7 som just nu fått diabetes

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina, man tar blodprov. Här är två länkar, en med info och en där du kan köpa en bra blodsockermätare.

      http://www.wellion.se/sv/animals-diabetes/korrekt_blodprov_pa_djuren/

      https://www.naturligt.se/wellionvet-gluco-calea-blodsockermaetare-foer-hund-katt-50.0.4658.1?gclid=Cj0KCQjwnqzWBRC_ARIsABSMVTPzNdDk1IFOsqBGhKSsf0YRL00RocwNwE00uUEMQPHtcSUX7pUmliYaAkGXEALw_wcB#fo_c=473&fo_k=39f7a8e61aac8f07d31692f2af8ec866&fo_s=gplase

      Mvh Camilla

      Radera