En djurtränare och hundinstruktör som bloggar om hundträning, hundhållning och allt annat som kan ha med hund att göra. Ibland bloggar jag även om träning med andra djur än hund.
Jag har funderingar och åsikter och det är här jag delar med mig. Bloggen uppdateras sporadiskt under 2018.

tisdag 23 oktober 2012

Sett på stan - Vad är fel med den här bilden?


Jo, det ska jag tala om. Ser ni hur kopplet sitter? På bilden hänger det ganska löst men så fort det dras åt så dras det åt om hundens midja. Hunden har inget som skyddar midjan, den har inget som skyddar allt som sitter innanför huden och inuti magen. Det allra viktigaste organet som skadas när man sätter kopplet på det här viset är njurarna.

Det är så synd när folk gör såhär för att hunden ska "gå fint i koppel". Hunden lär sig inte ett dugg, det här är inget inlärningsredskap eller en inlärningsmetod, det är ett sätt att få hunden att "gå fint" för att den har för ont för att göra annat.
Vad händer med hundar när de får ont? Jo, de kan bli aggressiva. Den här hunden kanske inte blir aggressiv mot sin ägare, men även om den blev ganska glad och viftade på svansen när andra människor går förbi så kan den någon dag när den har kopplet just såhär hugga någon i benet eller armen. När den inte når fram att nosa där den vill - när den är lite extra upphetsad, kanske mot någon den är glad att se igen - så kan smärtan gå över gränsen och hunden vet inte vad den gör när den säger ifrån att nu är det nog.

Obs! Nu råkar bilden vara på en American Staffordshire terrier, men det här gör lika ont på alla hundar av oavsett ras och alla hundar oavsett ras kan bli aggressiv av att ha ont. Alla hundar kan bitas när de känner sig trängda, eller när de inte kan göra det de vill för att de har ont.

Om ni känner någon som brukar använda kopplet på det här viset, eller som bara gör det ibland, informera de om att det gör stor skada på hundens inre organ, och att det gör ont. Det finns sätt att lära hunden gå fint, det finns också bättre redskap att använda som inte skadar hunden om man har en stor hund som man inte alltid orkar bli dragen efter.

Mvh Camilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar