En djurtränare och hundinstruktör som bloggar om hundträning, hundhållning och allt annat som kan ha med hund att göra. Ibland bloggar jag även om träning med andra djur än hund.
Jag har funderingar och åsikter och det är här jag delar med mig. Bloggen uppdateras sporadiskt under 2018.

lördag 20 oktober 2012

Bollvallning - ett bra alternativ till att valla får

Bollvallning, eller Treibball som hundsporten heter kommer från Tyskland. Bollvallning är ett ypperligt bra alternativ till att valla får och andra djur för vallhundar som inte har den möjligheten.
Sporten har funnits i Sverige sen 2006 och går ut på att hundägaren med signaler ska leda hunden när den puttar in bollar i ett mål. Bollarna är i storlek med pilatesbollar.
De flesta hundar kan lära sig att valla bollar. Ett bra tips är att försöka sig på det om man har en hund hemma (oavsett ålder) som gillar att valla människor, husdjur eller att jaga cyklar eller joggare.
Snabb version av inlärningsprocessen: Man lär hunden putta en boll mellan två koner (d v s ett mål) och sen när hunden glatt puttar bollen lägger man till fler bollar. Man ska också, separat, lära hunden ljud- och handsignaler så att man kan styra hunden till den boll den ska putta härnäst. Man ska också lära hunden att putta en boll i en speciell riktning. Hunden ska ha bollen mellan dig och sig hela tiden, så man lär även hunden att alltid vara på andra sidan bollen (se sista videon). Det tar ett bra tag att lära hunden hela händelsekedjan och om man vill tävla ska man dessutom göra det hela på tid.
Bollvallning är en riktigt rolig aktivitet som stimulerar hela hunden, och dig som förare.

Det finns en bok att köpa av Åsa Tova Bergh som heter Boken om bollvallning. Den kan verkligen rekommenderas för den som är intresserad av att utforska detta mer.


Här nedan följer några exempel på när folk tränar bollvallning med sina hundar, filmklippen är slumpmässigt tagna från Youtube och jag har ingen personlig relation med någon av hundarna eller ägarna i klippen.
Det mest utmanande för en hundägare är ju att lära sig och sin hund sporten från grunden till klar bollvallning. Då måste man lära hunden en massa andra signaler och tecken innan man ens börjar låta hunden nudda en boll.
För den som bara vill testa och som vill ha lite kul så kan man helt enkelt lära hunden rulla bollar in i mål. Bollarna är så stora som de är för att de inte ska gå att bära iväg på så lätt. De är i det materialet de är i för att det är det bästa för att ge bollen rätt vikt - inte för lätt så att den flyger iväg som en badboll, och inte för tung så att den blir jobbig för hunden att rulla i gräset.

Hoppas ni testar bollvallning någon gång, det vet jag att jag kommer försöka få min nästa hund intresserad av!

Mvh Camilla

2 kommentarer:

 1. 11/8 2018

  Hej !

  Det ser jätteroligt ut.
  Vill gärna prova med vår hund.
  Men undrar, var hittar jag dessa bollar ?

  Tacksam för svar.

  Mvh//Christina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar vara helt vanliga pilatesbollar. Finns billigt på t ex Rusta

   Radera