En djurtränare och hundinstruktör som bloggar om hundträning, hundhållning och allt annat som kan ha med hund att göra. Ibland bloggar jag även om träning med andra djur än hund.
Jag har funderingar och åsikter och det är här jag delar med mig. Bloggen uppdateras sporadiskt under 2018.

måndag 15 oktober 2012

Att sälja sin hund på nätet?

Det här inlägget började som ett litet inlägg på min facebooksida för Freedom dogs, men jag upptäckte snart att mina åsikter inte gick att beskriva i tillräckligt korta ordalag så det passar bättre här på bloggen.

Blandrasvalpar. Jag är inte så mycket för det här med att sälja hundar via nätet. Att sälja valpar via t.ex. grupper i facebook tycker jag inte om. Jag kan FÖRSTÅ folk som t.ex. får tjuvparningar och som inte vill ta bort valparna och som måste hitta vägar att gå och ställen att lägga upp annons på. När det gäller dessa (ofrivilliga) uppfödare av blandrasvalpar så kan jag bara hoppas att de tar reda på vad dom bör kräva av en valpköpare och ställer samma frågor och samma krav som en seriös uppfödare av en renrasig valpkull skulle göra.

Bild från blandras.se
 
Det är ju allt som oftast tikägaren i parningen som måste ta allt ansvar, så om jag vore en ägare av en tik som blivit tjuvparad...
*I första scenariot säger vi att jag själv var med vid parningen som t.ex. skedde i en rastgård eller att det kom en lös hanhund springande och min tik ropade "jaaa!" med hela sitt kroppsspråk. Om jag inte kunnat hålla hundarna ifrån varandra och min tik blivit parad så skulle jag ha stenkoll på henne de kommande veckorna. Direkt när jag kom hem skulle jag ringa en veterinär och fråga hur jag ska göra för att tiken inte ska behöva föda fram valparna. Jag har rent ut sagt ingen aning om ifall det finns "dagen efter"-piller för hundar så vi säger att det inte gör det, MEN man kan göra abort. Så jag skulle ringa veterinären och fråga när jag ska komma in och kolla om parningen blivit "lyckad" och när man i så fall kan göra abort och vad det innebär för tiken i form av eftervård och psykiska symptom. Kommer hon bli skendräktig efter aborten o s v.
*I andra scenariot säger vi att jag inte var med vid parningstillfället, jag kanske haft en vän eller doggy walker som promenerat hunden och som inte sagt att detta har hänt. Eftersom att jag inte förväntat mig detta så skulle det säkerligen ta ett tag innan jag märkte på min tik att hon var parad. Jag skulle kunna tänka mig att jag inte märker något förrän efter att halva tiden har gått och då säger det sig självt att det är för sent att göra abort (obs, jag har har ingen aning om i vilken vecka det är för sent).
Så, min tik är alltså dräktig och jag kan inget annat göra än att låta henne föda valparna och sen ta hand om de på bästa sätt och hoppas hitta bra hem åt de.
Vad gör jag då? Jo, oavsett om jag själv har en blandrashund eller en renrasig hund så skulle jag ta kontakt med uppfödaren av min hund. Jag skulle ställa alla mina tusen frågor där och hoppas på att få bra svar. Oavsett om jag själv hade en blandrashund eller renrasig hund skulle jag gå upp på Svenska kennelklubbens hemsida och samla information inför valpkullen som komma skall och efter tips om hur jag gör när jag söker valpköpare. Jag skulle göra allt för att vara så seriös som möjligt och oavsett vem jag sökte hjälp hos så skulle jag vara ärlig med att det är en tjuvparning och att jag under omständigheterna vill göra det bästa för valparna. Jag skulle ta kontakt med min veterinär och se till att ställa frågor där och ta emot den hjälp som erbjuds och naturligtvis skulle jag vaccinera valparna. Om valparna av någon anledning faktiskt skulle vara renrasiga så skulle jag se till att ta reda på vem pappan var (om jag så skulle korsförhöra alla som gått ut med min hund) och sen registrera de hos skk.
Och om jag nu satt där med en dräktig tik som väntade blandrasvalpar, ja då kanske jag skulle lägga ut en annons här och var på nätet, men jag skulle vara extremt noga med vem som får ta hem en valp från mig. I första hand skulle jag försöka hitta valpköpare via bekanta eftersom att jag skulle vilja ha fortsatt kontakt med valpköparna och kunna hjälpa de om något skulle gå snett. Jag skulle vilja se till att alla valpar även fortsättningsvis skulle genomgå nödvändiga undersökningar så som ögonlysning och höftledsröntgen. Varför är det viktigt med såna undersökningar? Jo, hundar kan faktiskt få riktigt dåliga höfter eller ögon eller knän pga genetik. Jag har en väninna som köpte en stor hund, hon köpte faktiskt två syskon, när hanen var ett år gick de till veterinären för att hunden haltade. Han visade sig ha 3 C-höfter och 1 D-höft. Detta är enormt smärtsamt och hunden var tvungen att avlivas.

Sen säger det sig självt att eftersom att jag är hundinstruktör så skulle jag låta det ingå valpkurs i avtalet när valparna säljs och jag skulle nog insistera på att valpköparen gick kurs hos mig.

Renrasiga valpar. Jag kan överhuvudtaget inte förstå varför det säljs renrasiga valpar på nätet. Jag kan möjligtvis förstå att det finns annonser ute över renrasiga valpar ur en populär ras, så som chihuahua. Fast egentligen inte det heller. Jag förutsätter nästan att uppfödare som säljer sina renrasiga valpar på nätet är oseriösa i någon bemärkelse. Varför? Renrasiga valpar säljs bäst genom rasklubben, då får en seriös uppfödare kontakt med en seriös valpköpare. En uppfödare av en renrasig valpkull arbetar förhoppningsvis för att få bort genetiska åkommor hos sina avkommor och matchar hane med tik inför en kull för att uppnå bästa möjliga resultat. Uppfödaren har själv avelstik och/eller avelhane med så bra resultat som möjligt när det gäller höfter, ögon etc (vad som nu är aktuellt för just den rasen).
Jag kan förstå att en seriös uppfödare gör reklam för sig själv på nätet genom att vara aktiv i olika forum och grupper där hon/han t.ex. arbetar för en ökad medvetenhet om sin ras och dess för- och nackdelar. Jag kan tycka att det är helt ok för en uppfödare att annonsera ut sina valpar i rasspecifika forum dit köpare vänder sig som är intresserade av just den rasen.
För den som letar renrasig hund på nätet så rekommenderar jag att man ändå väljer en uppfödare som är registrerad hos SKK och hos rasklubben, då ökar chanserna att man får en uppfödare som har goda kunskaper om just den rasen och dess eventuella genetiska åkommor, fördelar och nackdelar. Chansen ökar också för att man får tag i en uppfödare som är seriös och som vet vad som krävs av en valpköpare av just den här rasen; det kan vara förkunskaper eller viss erfarenhet som behövs eftersom att många raser inte är någon bra förstagånghund.
Självklart finns det uppfödare som inte vet ett skvatt, som kanske fått sin hund tjuvparad med en hund av samma ras eller som lovat föda upp en kull på sin tik som ett krav i sitt eget avtal med sin uppfödare. Men då tänker jag såhär att i första scenariot med en uppfödare som ofrivilligt måste ta på sig den rollen så kan man göra som jag skulle gjort - ta kontakt med sin egen uppfödare, vara ärlig och be om hjälp och sen förhoppningsvis komma i kontakt med seriösa valpköpare via sin rasklubb.
I andra scenariot att man lovat föda upp en kull på sin tik så förutsätter jag att den uppfödaren har kontakt med sin uppfödare och får tips, råd och hjälp. Om jag själv kom i kontakt med en uppfödare som skulle ha sin första (kanske enda) kull och inte hade kontakt med någon annan mer erfaren uppfödare av samma ras så skulle jag tänka efter en extra gång innan jag köpte en valp därifrån, helt enkelt för att det krävs ganska mycket av en uppfödare i form av miljöstimulans och socialisering av valparna för att ge valparna de bästa förutsättningarna.

Bild från SKK:s sida för att Köpa hund

Om jag när jag själv köper hund inser att jag nog vill föda upp åtminstone en kull valpar så skulle jag ta en hund på halvfoder eller helfoder och sen be att få vara aktiv i uppfödningen av min tiks valpar, istället för att (oseriöst) para min tik med första bästa hane av samma ras.

Vuxen blandrashund. En vuxen blandrashund är väl det enda som jag verkligen kan förstå utannonseras på nätet. En ägare av en vuxen blandrashund har ingen rasklubb att kontakta och har troligtvis inte heller en uppfödare som kan hjälpa till med omplaceringen. Om jag hade en blandrashund som jag behövde omplacera så skulle jag i första hand försöka få kontakt med min uppfödare, det kan ju hända att denne har en gammal valpköpare som gärna skulle prova att ta till sig min hund. Det kan också hända att min uppfödare har blivit kontaktad av människor som gillat hundar ur samma kull och som visat intresse för blandningen. Om jag litar på min uppfödares omdöme skulle jag kontakta denne och be om hjälp.
Om jag inte hade en uppfödare jag litade på, vilket nog oftare är fallet, så skulle jag annonsera via bekanta och familjen och troligtvis även i hundforum på nätet och på facebook. Jag skulle vara ärlig med varför jag behöver omplacera hunden; det kan ju t.ex. vara pga ändrade familjeförhållanden eller ändrade arbetstider. Jag skulle också vara ärlig med vilka egenskaper min hund besitter.
Om jag skulle leta vuxen hund på nätet så skulle jag godta anledningar som ändrade familjeförhållanden och ändrade arbetstider men vid första tvekan om huruvida säljaren är ärlig eller inte så skulle jag ta ett steg tillbaka. Vuxen hund som säljs pga allergi skulle jag vara väldigt skeptisk mot, helt enkelt av den anledningen att man hinner märka om någon i familjen är allergisk långt innan valpen blivit vuxen.

Bild från blandras.se

Vuxen renrasig hund. När jag ser annonser om vuxna renrasiga hundar på nätet så frågar jag mig, "Varför säljs inte denna hund via sin rasklubb? Varför har inte uppfödaren av hunden blivit kontaktad eller varför vill inte uppfödaren hjälpa till?"
Självklart kan det ju vara så att det är den ursprungliga uppfödaren som står som säljare och som helt enkelt valt att annonsera överallt för att hon/han inte har intressenter sen tidigare. Vuxna renrasiga hundar utannonseras i första hand via rasklubben och varje rasklubbs hemsida har en flik med "omplaceringshundar", så om den hunden jag ser annons för någon annan stans inte finns med på listan över omplaceringshundar hos rasklubben så skulle jag bli misstänksam och ifrågasätta detta hos den som lagt ut annonsen. Tro det eller ej, i många fall vet inte annonsörer om att om de säljer en renrasig vuxen hund så kan de kontakta sin rasklubb och be om hjälp. Ibland får man svaret "det har jag inte tänkt på". Ibland får man svaret "hunden är renrasig men inte registrerad" och då sätter jag den hunden i kategorin här ovan: "Vuxen blandrashund", och förstår genast varför hunden utannonseras via nätet.
Om en uppfödare registerad hos SKK säljer en vuxen hund som också är registerad och allt är som den ska så faller de flesta av mina tvivel om varför hunden utannonseras på nätet, och kvar återstår endast frågor kring varför hunden alls omplaceras, men det är ju frågor som finns kring alla vuxna hundar som omplaceras. 

Exempel på rasklubb med flik för omplaceringar under Valphänvisning.

Mitt val. När jag själv söker valp så småningom så kommer jag att välja en renrasig hund för att då vet jag vad jag får. Då och då möter jag blandraser som är helt gudomliga och då tänker jag att kanske en blandras inte skulle vara så dum ändå... Men faktum kvarstår att bortsett från vissa blandraser som idag kommit att bli riktigt enhetliga (så som CavaPoo eller CockerPoo) men som ännu inte kan godkännas av Svenska kennelklubben som egna raser, så är det väldigt svårt att veta vad man får om man köper en blandras. Och personligen så vill jag ha så goda möjligheter som möjligt att veta vad jag får.

Det här inlägget kommer med all sannolikhet inte vara det sista jag säger i detta ämne, det känns som om jag kommer att få en del mothugg och naturligtvis är jag inte mer människa än att jag kan ändra mig. Och om jag ändrar mig, då berättar jag det här.

Slutord: välj uppfödare med huvudet och valp med hjärtat.

Mvh Camilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar