En djurtränare och hundinstruktör som bloggar om hundträning, hundhållning och allt annat som kan ha med hund att göra. Ibland bloggar jag även om träning med andra djur än hund.
Jag har funderingar och åsikter och det är här jag delar med mig. Bloggen uppdateras sporadiskt under 2018.

onsdag 5 december 2012

Att sälja en omplaceringshund

Det kan finnas många anledningar till varför man behöver sälja sin hund. Man kanske har fått nya arbetstider som inte är förenliga med hundens behov. Jobbar man t.ex. natt eller obekväma tider kan det vara svårt att hitta någon som kan ta hand om hunden när man jobbar. Familjen kan splittras på olika sätt, genom skilsmässa eller genom att barnen flyr boet och ingen länge vill eller har möjlighet att ge hunden det den behöver.

Här vill jag betona att de flesta hundar klarar av delad vårdnad. Om familjen splittras men kan komma överens om att ha hunden olika dagar/veckor så kan det vara det bästa för hunden så att den får behålla sina familjemedlemmar. Det kan vara tufft för hunden i början, och den kan lida av separationsångest. Märker man att hunden har svårt att anpassa sig - jag har haft en husse berätta att hans hund grät hela veckan han hade hunden och sen lagom till det var dags att gå till matte igen hade hunden lugnat sig och vise versa - så får man ta ställning till om de är bättre att hunden kommer till ett nytt hem eller om bara den ena parten ska och har möjlighet att ta hand om hunden. Som jag nämnde i inlägget om separationsångest hos vuxna hundar så har vissa raser lättare att utveckla detta än andra och vissa raser anpassar sig lättare till nya situationer än andra. Men mycket beror också på hundens uppväxtmiljö.

Om man nu har bestämt sig för att det bästa för hunden under rådande omständigheter är ett nytt hem så är det viktigaste av allt att man är ärlig. Det är klart att man kan sätta ut en lockande annons med en söt bild, men då får man också sålla ordentligt mycket bland alla möjliga typer av intressenter och man måste ändå vara ärlig i samtalen med dessa. Om man istället är ärlig redan från början så är chansen större att man bara hör från människor som faktiskt kan ge hunden vad den behöver och man minskar risken för att hunden råkar ut för samma dilemma en gång till.
Om man t.ex. måste sälja hunden för att man får barn och det inte visade sig vara förenligt av en eller annan orsak och om man är ärlig med att hunden inte passar i en småbarnsfamilj så minskar man risken att hunden senare måste byta hem igen. På samma sätt är det om man är ärlig med att hunden har vissa problem, kanske är det en tik som inte går ihop med andra tikar. Om man är ärlig med exakt vilka problem hunden har slipper man att hunden blir sedd som "aggressiv" och i värsta fall avlivas av de nya ägarna i ett senare skede.
Ärlighet varar längst.

Provperiod
Precis som för köparen är det skönt för säljaren med en provperiod. Om du som säljare ger de nya ägarna en provperiod så hinner du få feedback och säkerställa att du valt rätt hem åt din älskling. En provperiod går oftast till så att de blivande ägarna betalar en del av summan (om pengar är inblandade) när de tar med sig hunden hem. Huruvida säljare och köpare har kontakt under provperioden är upp till var och en, men framför allt så bör säljarna se till att vara tillgängliga ifall köparna behöver ett bollplank eller tips och råd. Sen när provperioden är slut så kan köparna välja att lämna tillbaka hunden, men detta ska inte komma som en överraskning för säljarna utan köparna har förhoppningsvis hört av sig tidigare om eventuella problem. Problem som kan uppstå hos köparna är t.ex. att den dagmatte/dagverksamhet de tänkt sig inte fungerade och dyl. Efter provperioden kan som sagt köparna lämna tillbaka hunden om de känner att det inte fungerar, men annars så ses man, skriver på alla papper som behövs och köparna ger säljarna resterande delen av köpsumman (om pengar är inblandade).
För hundens skull så rekommenderar jag att hunden inte följer med på denna träff om inte köparna har ångrat sig. Det kan vara väldigt förvirrande för hunden att återse sin gamla ägare/familj.

Även efter provperioden bör köparna känna att säljarna finns tillgängliga om något skulle uppstå. Även om det inte längre handlar om att ge tillbaka hunden vad som än skulle hända så kan köparna behöva information emellanåt. Det kan handla om allt från sjukdomshistorik (de första ägarna har troligtvis en viss information om hundens uppfödare och föräldrar mm som kan behövas) till "Hunden skäller på jultomten, har det hänt förut?" - "Ja, hans/hennes första jul blev han kanske lite skrämd, han skällde och skällde och vi fick stänga in honom i sovrummet med lugn musik tills tomten hade gått." Om det är en tik kan det t.ex. handla om tidigare skendräktighet osv.
Om man vill gå kurs med sin hund kan det vara bra att kunna kontakta de tidigare ägarna och få veta om de har gått någon kurs innan, hos vem och vilka typer av metoder som använts för att hantera vissa problem.

Så, som säljare bör man vara ärlig och redo att behålla kontakten, men man ska också vara tydlig med att fortsatt kontakt endast betyder tips och råd och inte dagligt "hålla handen" eller att man kan ta tillbaka hunden. Däremot kan det som första ägare vara skönt att få veta ifall problem uppstår så att hunden behöver byta hem igen, så att man kan följa hunden och få veta att den får det bra. Men det är förstås upp till var och en att komma överens om.

Om du har en renrasig hund
Om du har en renrasig hund från en seriös uppfödare och finner att du måste omplacera din hund så är första steget att ta kontakt med uppfödaren. Uppfödaren lägger då troligtvis ut din hund på sin hemsida och tar även kontakt med rasklubben och talar om att en hund måste omplaceras. Om du har en okastrerad hund med önskvärda linjer eller om du har bra resultat i någon rasspecifik hundsport/jaktgren så kan det mycket väl hända att en annan uppfödare eller en ägare av en eller flera andra hundar av samma ras hör av sig och vill ta emot din hund. Om din hund är ung är den lättare att omplacera än en medelålders, men en gammal hund kan också vara förhållandevis lätt att hitta ett hem åt. Kanske finns det någon med andra hundar av samma ras som vill ge din hund en gyllene ålderns höst.

Har du en blandrashund
Med en blandrashund kan det vara aningen svårare att veta hur man ska gå till väga. Det bästa tycker jag skulle vara om man gick via vänner och bekanta men man kan också ta kontakt med hundmänniskor såsom den instruktör man gått hos tidigare som kan som utomstående person uppskatta och beskriva hundens personlighet. Det kan t.ex. kännas skönt att kunne ge en referens till de som är intresserade av hunden som också kan ge eventuella köpare råd om just denna rasblandning och just denna hund.
På internet, inte minst facebook, finns det ett flertal forum för blandrashundägare och där kan man lägga ut en "annons" eller en vädjan om hjälp från andra personer med blandrashundar. Med en blandrashund kan det också vara en fördel att ta hjälp av en förmedlare, en seriös organisation eller förening, som kan hjälpa till med placeringen av din hund. Observera att jag nu menar förmedlare som hjälper dig men att hunden under tiden bor kvar hemma hos dig, till skillnad från om man akut måste göra sig av med sin hund och vänder sig till t.ex. hundstallet eller polisen.

Att annonsera
Om man väljer att annonsera ut sin hund, oavsett var, så välj en bild som ger intressenter ett helhetsintryck istället för en bild med ett par söta ögon som ingen kan motstå - t.ex. om du har en blandning med polarhund så ta en helkroppsbild på din hund när den drar något eller springer bredvid cykeln. Genom att visa en sån här bild på hela kroppen och på en aktiv hund så ger du en ärlig bild av din hund och vad den behöver och tycker om att göra. Har du en hund som gillar att simma i varenda pöl så ta ett foto på hunden när den kommer upp ur vattnet och fortfarande är blöt och har en boll/dummie i munnen.
Ge sen en korrekt beskrivning av din hund när det gäller både storlek, mentalitet och behov.
En bra beskrivning kan se ut som den nedan som jag hittade på blocket.

Storleken anges här genom att de nämner att det är en schäferblandning, men de skulle också kunna ange vikt eller mankhöjd eller iaf skriva att hon har samma storlek som en schäfer. Om ni klickar på texten och kommer till annonsen kan ni se att bilden ger ett hyfsat bra intryck av hur hunden ser ut men jag skulle velat att hunden stod upp så att man fick se kroppsbyggnaden. Det står klart och tydligt att hunden har mycket energi och behöver ett hem där hennes behov tillgodoses, man kan också mellan raderna läsa att man i början kan behöva fokusera på koppelträning (vilket indirekt innebär relationsbyggande och kontaktträning som iofs är självklar oavsett vilken omplaceringshund man väljer). Hunden i annonsen är 7 månader gammal vilket innebär att den inte är fullvuxen och kommer lägga på sig en hel del muskler och vikt, det innebär också att lekfullheten snart kommer att bytas ut mot trots och att man som ny ägare måste ha styrkan både fysiskt och mentalt att vara konsevent i sin träning. Pga åldern skulle jag inte anta att denna hund alltid kommer att komma överens med andra hundar, hon har fortfarande "puberteten" kvar att genomgå - men om det som texten beskriver är korrekt så innebär det förhoppningsvis att de nuvarande ägarna har lagt en bra grund för socialiseringen och att om hon får fortsätta träffa lugna vuxna hundar så kommer hon med största sannoliket bli lätthanterlig på den fronten.
Det allra bästa med den här annonsen, som jag hoppas säljarna är seriösa med, är den slutliga vädjan om att man vid intresse mailar information om hur ens liv och familj ser ut. Dessa säljare är nog inte bara väldigt måna om sin hund och dess framtid utan troligtvis också både kunniga och seriösa.

Så i en annons se till att ha med en bild som ger ett helhetsintryck, var ärlig med storleken och eventuella problem (som koppelgåendet i annonsen) och beskriv hundens personlighet med ord och uttryck som är så objektiva som möjligt. Nämn gärna hur hunden går ihop eller inte med andra hundar, barn eller om den har tidigare erfarenhet av andra djur som katt, kanin, lantdjur mm. 

När ni sen har fått intressenter på eran hund så fråga hur mycket de vet om de raser som ingår i er rasblandning, eller om den ras som er hund är av. Vet de ingenting alls och är ändå redo att köpa en hund så kan det tyvärr betyda att de inte heller har något intresse av att ta reda på vilka din hunds rasspecifika behov är eller överhuvudtaget tillfredsställa dom. Välj helst ett hem hos någon som kan något om rasen. Om du tycker att du hittat riktigt bra människor så ge de information om rasen och om din hund, be de läsa igenom det ordentligt och ring sedan upp de och fråga frågor så att du vet att de faktiskt läst materialet och fråga sen hur de har tänkt att hundens liv kommer se ut.

Det finns inga dumma frågor!

Lycka till!
Mvh Camilla

1 kommentar: