En djurtränare och hundinstruktör som bloggar om hundträning, hundhållning och allt annat som kan ha med hund att göra. Ibland bloggar jag även om träning med andra djur än hund.
Jag har funderingar och åsikter och det är här jag delar med mig. Bloggen uppdateras sporadiskt under 2018.

tisdag 11 mars 2014

Barnhundras - Griffon belge, Griffon bruxellois och Petit brabancon

* Familjehund * Barnhundras * Tonårshund *

Griffon belge
I den här serien kan du läsa om de olika raser som jag anser passar barn som vill ha hund. I inlägget om "Delad vårdnad av hund - Barnet vill ha hund efter att föräldrarna har separerat" kan du läsa om sånt du bör tänka på innan du går med på att barnet får en hund. Det yttersta ansvaret ligger alltid på dig som förälder. I det inlägget finns även en lista på passande raser, men tänk på att alla raser inte passar alla barn - det är därför jag gör den här serien om Barnhundraser.


Petit brabancon
Petit brabancon
 Obs! Den här serien handlar om raser som passar barn från 7, helst 10 år och uppåt och där tanken är att det är barnet som ska ha ansvar för hundens vardagsträning, promenader mm.

Det här inlägget kommer handla om Griffonen. Färg och hårlag skiljer de olika tre olika raserna åt. Alla korthåriga oavsett färg kallas Petit brabancon. De röda strävhåriga kallas Griffon bruxellois och de svarta samt de svarta med black and tan-tecken kallas Griffon belge. De strävhåriga trimmas ett par gånger per år medan de korthåriga har tätt åtliggande päls som bara behöver torkas av.  Storleksmässigt ska Griffonen väga mellan 3,5 och 6 kg.


Griffon bruxellois
Jag vet de som kallar Petit brabancon för "mini-boxrar" och jag kan verkligen förstå de. Jag har faktiskt träffat på ett flertal människor som har både Petit brabancon och Boxer. Boxer är däremot en hundras som jag anser är för stor för att ett barn ska kunna gå ut ensam med.

Bara genom att ta en titt på Griffonen kan ni säkert förstå varför jag tycker de här raserna kan passa barn. Storleksmässigt är de så nära idealet man kan komma. Barn ska inte lyfta hundar i tid och otid men om olyckan skulle vara framme eller om barnet känner att de befinner sig i en situation de bara vill springa ifrån, så kan de lyfta hunden och gå därifrån. Griffonhundarna är robusta och tåliga, lättskötta, lättfostrade (lätta att motivera och svarar bra på positiv förstärkning) med ett stabilt psyke och passar bra för barn i tidig skolålder.

Griffonen behöver få springa av sig utomhus, gärna i sele och flexikoppel om barnet lär sig hantera flexikopplet utan att rycka och stoppa i onödan. Inomhus är den som vuxen oftast lugn även om den kan vilja säga till när någon kommer, även utomhus kan de höja rösten om det händer något. Griffonen är social och familjekär och ligger gärna och lyssnar när barnet tränar på läsläxan eller bara myser i soffan. Griffonen vill gärna följa med överallt och kan bli olycklig om den lämnas ensam hemma för mycket.

Ur rasbeskrivningen på Griffonsektionens hemsida:
"Griffonen är en belgisk dvärghundsras som erkändes i sin nuvarande skepnad i slutet av 1800-talet. Den var ursprungligen en liten stall- och råtthund och kan därvidlag jämföras med de tyska raserna dvärgschnauzer och affenpincher. Genom inkorsningar av dvärgspaniel och mops gjordes griffonen kortnosig och den blev liksom dessa raser populär som sk damhund dvs. en liten knähund. Idag är den en ren sällskapshund, men en sportig och läraktig sådan som är mycket tillgiven och vänlig i sitt sätt."
En griffon som får följa med barnet överallt, som tidigt lärs att ett skall för att larma är ok och räcker bra och som ensamhetstränas för att kunna lämnas ensam några timmar då och då blir en lycklig och harmonisk hund.

Skallens form har förknippats med hälsoproblem (syringomyelia) för vissa hundar och några hundar varje år får ögonproblem, så prata med din uppfödare om deras avelsstrategi och om hur hälsan ser ut för just deras hundar. I övrigt är griffonen en frisk ras som kan leva långt över 10 år, med stor sannolikhet hjälper inte hunden barnet bara genom de jobbiga tonåren utan flyttar även med när barnet så småningom flyttar hemifrån.

Hunden Rags i TV-serien Spin City
Griffon bruxellois

Källor/länkar
Svenska kennelklubben Hundrasguiden Petit Barbancon
Svenska dvärghundsklubben
SGS - Svenska griffonsektionen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar